10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΝΤΙ ΤΟΥ «ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ;» Ή ΑΛΛΙΩΣ «ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»

17Απρ
0 comment

Η οικοδόμηση ενός πλούσιου γλωσσικά περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη φυσική ανάπτυξη, είναι αυτονόητη εξέλιξη. Η λογοθεραπεία είναι η παρέμβαση, όταν η εξέλιξη αυτή καθυστερεί ή διακόπτεται, για διάφορους λόγους.

Δυστυχώς, στη σημερινή πολυάσχολη οικογένεια, με το φορτωμένο πρόγραμμα των γονέων που πρέπει να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι δυσκολότερο να βρεθεί χρόνος δημιουργικής ενασχόλησης με τα παιδιά.Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες τόσο για την ανάπτυξη του λεξιλογίου μέσα στην καθημερινότητα όσο και για τη δημιουργία ενός γόνιμου εδάφους για μάθηση, ώστε να μειώσετε σημαντικά την ενδεχόμενη ανάγκη για λογοθεραπεία.

Είναι φροντιστικό  να δημιουργήσετε χρόνο για τα παιδιά σας. Είναι η επένδυση ενός γονέα με τη μεγαλύτερη και σίγουρη απόδοση κεφαλαίου!  

Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα, καθώς και την ομιλία, μέσω της ακρόασης, της παρακολούθησης, της εξερεύνησης, της αντιγραφής, της πρωτοβουλίας έκφρασης, της ανταπόκρισης, του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης με άλλους.

Θεμελιώδες θεωρείται, επίσης, το να αποφεύγετε την τηλεόραση. Το παιδί σας είναι, όχι μόνο πιο πιθανό, αλλά και πιο εύκολο να μάθει τον κόσμο που μας περιβάλλει μέσα από το παιχνίδι με τους γονείς ή τους φροντιστές του.

Φροντίστε να αποδεσμεύσετε έγκαιρα το παιδί από την πιπίλα. Υπάρχουν, πλέον, παραπάνω από αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν ότι εάν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα πάνω από τα δύο έτη, η ομιλία του μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. 

Δώστε χώρο στη γλώσσα να αναπτυχθεί. Μπορείτε να βελτιώσετε την ανάπτυξη της γλώσσας του παιδιού σας κάνοντας μερικές φορές ένα βήμα πίσω κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και αφήνοντάς το να αναλάβει εκείνο την πρωτοβουλία της έκφρασης. Αυτό δίνει στο παιδί τον έλεγχο του περιβάλλοντος του και ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση του.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ευνοεί την άνθηση της γλώσσας. Η οικοδόμηση ενός πλούσιου, γλωσσικά, περιβάλλοντος αφορά την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για τη χρήση της γλώσσας, για να αλληλεπιδράσετε, να μοιραστείτε ένα ενδιαφέρον, να μιλήσετε, να γίνει ουσιαστικός διάλογος

Μέσα από αυτή την διαδικασία το παιδί λαμβάνει το αίσθημα της φροντίδας. Δίνοντας στο παιδί σας αγάπη και τρυφερότητά, βοηθάτε στην υγιή ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του.

Τέλος, ουσιαστικό είναι να δημιουργείτε, γύρω από το παιδί σας, ένα περιβάλλον που ευνοεί το ενδιαφέρον για επικοινωνία, συνεισφέροντας σε μία υγιή αλληλεπίδραση όπου η αγάπη, ο λόγος και η μάθηση μπορούν να συνυπάρξουν

Τι κάνετε λοιπόν για να δημιουργήσετε αυτό το περιβάλλον; 

• Ξεκινάτε, με το να μιλήσετε για τη δική σας μέρα, για όσα σας έκαναν να νοιώσετε ευγνωμοσύνη ή μια πράξη κατά την οποία μοιραστήκατε χαρά. Παραδείγματος χάριν, μία αγορά που κάνατε για τον εαυτό σας, μια βοήθεια που δώσατε ή πήρατε από κάποιον άλλο. Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται. Προτιμήστε να δίνετε εσείς οι ίδιοι τα πρότυπα στα παιδιά σας παρά οι ήρωες των καρτούν. 

• Μπορείτε να αντικαταστήσετε την στείρα ερώτηση «Τι έκανες σήμερα;» με 10 ερωτήσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πραγματικό διάλογο, καθώς και θα σας δώσουν το πάτημα να εμπλουτίσετε τον τρόπο έκφρασης του παιδιού σας,  μειώνοντας την ανάγκη για λογοθεραπεία. 

1. Τι καινούργιο έμαθες σήμερα στο σχολείο;

2. Ποια μαγική λέξη θα μου έλεγες για την ημέρα σου;

3. Τι σε έκανε σήμερα να γελάσεις;

4. Τι θα ήθελες να κάνουμε για να περάσουμε ένα διασκεδαστικό απόγευμα;

5. Πες μου κάτι όμορφο που έκανε κάποιος για σένα σήμερα;

6. Εσύ βοήθησες κάποιον σήμερα;

7. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην ημέρα σου, τι θα ήταν αυτό;

8. Αν γινόσουν δάσκαλος για μια μέρα τι θα έκανες;

9. Αν μπορούσες να κρατήσεις 2 από τα παιχνίδια σου, ποια θα ήταν και γιατί;

10. Αν μπορούσες να είσαι ο αγαπημένος σου ήρωας, τι θα ήθελες να κάνεις;

Leave your thought