Πως να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με τα νέα της επικαιρότητας

03Μαρ
0 comment

Tις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Στις ειδήσεις, στα σπίτια μας, στις εργασίες μας όλοι συζητάμε για αυτό το συμβάν και όλοι εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη και στεναχώρια, για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Από την ημέρα που συνέβη αυτό, αποτελεί πρώτη είδηση τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και στα κοινωνικά δίκτυα και όλοι μας βρισκόμαστε μπροστά σε μία αναμετάδοση θλιβερών ειδήσεων και εικόνων. Η μεγάλη εκταση που έχει πάρει δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα και τα παιδιά τα οποία εκτείθενται σε πολλές και διάφορες πληροφορίες γύρω από το τι έχει συμβεί. Πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για ότι έχει συμβεί και γενικότερα πως ενημερώνουμε τα παιδιά μας για δυσάρεστες και τραυματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στην κοινωνία μας;

1. Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σε όλες αυτές τις πληροφορίες. Τα παιδιά τα οποία συνεχώς εκτείθενται σε συζητήσεις και πληροφορίες γύρω από δυσάρεστα γεγονότα παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και νιώθουν οτι απειλούνται. Δεδομένου οτι δεν έχουν τις ίδιες γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες με έναν ενήλικα, δυσκολέυονται να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες που δέχονται και κατακλύζονται από εικόνες και αφηγήσεις που τα τρομάζουν και τα αναστατώνουν. Η παρατεταμένη έκθεση τους μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση φοβιών, γενικευμένου άγχους καθώς και συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

2. Λάβετε υπ΄ όψιν σας την ηλικία του παιδιού: Πρωτού αρχίσετε να δίνετε στα παιδιά διάφορες πληροφορίες γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας , λάβετε υπόψη σας την ηλικία καθώς και το αναπτυξιακό του στάδιο. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε λεξιλόγιο που να ταιριάζει στο νοητικό του επίπεδο ώστε να μπορέσει να σας καταλάβει και να καθησυχαστεί. Σε παιδιά προσχολικής /σχολικής ηλικίας μπορείτε να δανιστείτε φράσεις ή και εικόνες από το αγαπημένο τους παραμύθι για να τους περιγράψετε την κατάσταση. Ακόμη και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά προσπαθήστε να μην τα βομβαρδίσετε με ορολογίες και ειδικό λεξιλόγιο που ίσως δεν καταλάβουν, καθώς αυτό ενδέχεται να τους αναστατώσει ακόμη πιο πολύ.

3. Ελέγχξτε τις πληροφορίες που δίνετε στο παιδί.
Όπως έχει αναφέρει και η κλινική ψυχλόγος Angharad Rudkin : « ο τόνος της φωνής μας όταν μιλάμε σε ενα παιδί περνάει μηνύματα εξίσου σημαντικά με αυτά που του λέμε». Για τον λόγο αυτό προσπαθείστε να διατηρήσετε έναν ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο στην φωνή σας, εστιάζοντας σε τρόπους που μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Αυτό που πιο πολύ τρομάζει τα μικρά παιδιά ( όπως φυσικά τρομάζει και εμάς τους ενήλικες ) είναι η αίσθηση απώλειας ελέγχου. Έτσι λοιπόν μιλάμε στα παιδιά για την τωρινή κατάσταση και όχι για πιθανά σενάρια που ενδέχεται να συμβούν.

4. Πλησιάστε το παιδί και συζητήστε μαζί του για ότι το απασχολεί. Η αμεση παρέμβαση βγάζει το παιδί από την κατάσταση στην οποία ζει και το βοηθάει να ανακτήσει γρηγορότερα τις ισορροπίες του. Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν πως νιώθουν σχετικά με το συμβάν. Συζητήστε μαζί τους σχετικά με τα συναισθήματα που αυτό τους προκαλεί και προσπαθήστε να τα καθησυχάσετε. Πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό διαδραματίζει και η δική σας στάση. Χρειάζεται όταν μιλάτε μαζί τους να είστε ψύχραιμοι, λογικοί, να μην σας βλέπουν ανησυχους και γεμάτους πανικό γιατί αυτό δεν θα τους βοηθήσει Αντιθέτως θα τους αυξήσει την ανησυχία και το άγχος τους. Πολύ σημαντικό είναι το παιδί να νιώσει ασφάλεια για να μιλήσει ανοικτά. Να είστε πρόθυμοι να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Προσπαθείστε να κατανοήσετε αυτό που νιώθει το παιδί και μην ενοχοποιήσετε κανένα συναίσθημα. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει ελεύθερα αυτό που νιώθει.

5. Να είστε ειλικρινείς χωρίς να παρέχετε ψευδή καθησυχασμό. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το παιδί πρέπει να βρει κάποιον που να εμπιστευτεί και να μιλήσει μαζί του για όσα νιώθει. Στην προσπάθεια αυτή ο γονιός οφείλει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και τον ρεαλισμό της κατάστασης. Προσπαθείστε να καθησυχάσετε τα παιδιά με πραγματικές και όχι με ψευδείς πληροφορίες. Το παιδί για να μπορέσει να νιώσει ασφαλές και να εμπιστευτεί οτι δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο πρέπει να γνωρίζει όλη την αλήθεια.

6. Διατηρήστε την καθημερινή τους ρουτίνα Κάντε τα παιδιά να νιώσουν πως τα νέα δεδομένα δεν θα διαταράξουν την καθημερινότητά τους και επιστρέψτε σε καθημερινές δραστηριότητες, αποφεύγοντας την έκθεση στις οθόνες.

Τα θλιβερά συμβάντα σε μία κοινωνία αποτελούν πληγή για όλους και δημιουργούν ένα συλλογικό τραύμα που χρειάζεται να φροντίσουμε για να επουλωθεί, τόσο σε εμάς τους ενήλικες όσο και στους μικρούς μας φίλους.

Νάντια Γκίκα,
Ψυχολόγος,
Ειδικευόμενη Συστημική- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Leave your thought