Παιγνιοθεραπεία

Παιγνιοθεραπεία: Το παιχνίδι είναι καθολικό και διευκολύνει την ανάπτυξη και συνεπώς την υγεία

Παιγνιοθεραπεία είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί το παιχνίδι σαν βασική μορφή επικοινωνίας και κατανόησης των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων του παιδιού.

Μέσα από το παιχνίδι και τεχνικές δημιουργικής έκφρασης ( κίνηση, ζωγραφική, κουκλοθέατρο) το παιδί έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει, να εκφράσει και να αναπτύξει πρόσθετες πηγές δυναμικών του, που συμβάλλουν στην αναγνώριση και εκτίμηση των ικανοτήτων του, στην επεξεργασία και διαχείριση δύσκολων ή και τραυματικών βιωμάτων του, στην ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας του.

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παιγνιοθεραπευτής

 

Στόχος:

Να διαχειρίζονται τα παιδιά τις ψυχολογικές επιπτώσεις τραυματικών εμπειριών όπως απώλεια (πένθος, διαζύγιο, αλλαγή χώρας),κακοποίηση ή παραμέληση, όταν έχουν βιώσει προσωπική ασθένεια ή ασθένεια κάποιου κοντινού προσώπου, έχουν ζήσει σε περιβάλλον όπου γίνεται χρήση εθιστικών ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά) ή εθιστικών συμπεριφορών όπως ο τζόγος, προβλήματα συμπεριφοράς είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι. παιδιά που βιώνουν κατάθλιψη ή επιθετικότητα ή απλά που απλά θέλουν και έχουν την ανάγκη να εκφραστούν και να παίξουν δημιουργικά, εξερευνώντας όλες τις πτυχές της προσωπικότητας τους.