Συμβουλευτική Γονέων

18Μαΐ
0 comment

Συμβουλευτική Γονέων: Εγώ, εσύ και το παιδί!

ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΛΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Μεγαλώνοντας ένα παιδί όπου έχει λάβει κάποια μορφής διάγνωση όπως η διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), μπορεί να είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και δύσκολα πράγματα που θα βιώσουν ποτέ κάποιοι γονείς.Οι ευθύνες που καλούνται να εκπληρώσουν οι γονείς είναι μεγάλες και αρκετές φορές απρόσμενες.
Τι είναι, λοιπόν, η συμβουλευτική γονέων;

Η συμβουλευτική γονέων είναι ένα είδος υπηρεσίας που στοχεύει στην παροχή των απαραίτητων γνώσεων, εργαλείων, καθοδήγησης και κυρίως υποστήριξης στους γονείς χωρίς προκαταλήψεις ή κρίση τωνσυναισθημάτων, συμπεριφορών και σκέψεών τους. Με αυτόν τον τρόπο, εξοπλίζονται περισσότερο για τη φροντίδα των παιδιών τους.
Γιατί είναι σημαντική η συμβουλευτική γονέων;

1.Προσαρμογή στη Διάγνωση
Η διάγνωση αρκετές φορές είναι σοκαριστική για τους γονείς. Πολλές φορές είναι μια εξαντλητική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο ή περισσότερο, με πολλαπλές επισκέψεις σε πολλούς διαφορετικούς επαγγελματίες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γονείς συνήθως αντιμετωπίζουν πληθώρααπό συναισθήματα, όπως άγχος, ενοχή, υπερβολική ανησυχία, ελπίδα και φόβο για το μέλλον καθώς, επίσης, από πολλούς ειδικούς αναφέρεται πως η διάγνωση πυροδοτεί μια μορφή πένθους στους γονείς.
Η άμεση συμβουλευτική θα απαλύνει τα μη υγιή συναισθήματα της διάγνωσης, θα προσαρμόσει τους γονείς στα χαρακτηριστικά της διάγνωσης και θα βοηθήσει στο να αποκατασταθεί πιο γρήγορα η ομαλότητα από το πρώτο σοκ της αρχικής διάγνωσης.

2. Γονεϊκές Δεξιότητες
Η ανατροφή ενός παιδιού με οποιαδήποτε διάγνωση αλλά και πιο συγκεκριμένα με διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την ανατροφή ενός νευρο-τυπικού παιδιού. Υπάρχουν αισθητηριακά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, εκπαιδευτικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, ιατρικές παρεμβάσεις, ανησυχίες για την ασφάλειατων παιδιών και θεραπευτικές αποφάσεις.
Τις περισσότερες φορές,τα παιδιά στο φάσμα ή άλλες διαταραχές έχουν επίσης συνοδές παθήσεις υγείας και δυσκολίες αυτορρύθμισης. Οι γονείς μπορεί να γίνουν πολύ φορτισμένοισυναισθηματικά και μπερδεμένοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με όλα αυτά.
Η συμβουλευτική είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς. Μπορεί να βοηθήσει τους γονείς στο να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες του παιδιού αλλά και των ιδίων.

3. Η Σχέση Μεταξύ των Γονιών/Ζευγαριού
Έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία ότι οι γονείς παιδιών με κάποια μορφής διαταραχή και ειδικά με αυτισμό έχουν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων και συζυγικών διαφωνιών από τους γονείς νευρο-τυπικών παιδιών. Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι γενικά μεγαλύτεροι.
Κατά την διάρκεια της συμβουλευτικής γονέων, ο ψυχολόγος κατανοεί το συνεχές άγχος που επιβάλλει η διαταραχή σε μια οικογένεια και μπορεί να βοηθήσειένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ενώ παραμένει συνδεδεμένο.
Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο.
ΌπωςείπεηJaneenHerskovitz, γνωστήειδικόςσταζητήματατουαυτισμού: Ioftentellcouplesthatadiagnosisofautismdoesn’truinarelationship, buttheirresponsetoitmight (μετάφραση: Συχνά λέω στα ζευγάρια ότι η διάγνωση του αυτισμού δεν καταστρέφει μια σχέση, αλλά η ανταπόκρισή των ίδιων σε αυτήν μπορεί).

4. Διαχείριση του Στρες
Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο πως θα αντιμετωπίσει ο κάθε άνθρωπος οποιοδήποτε γεγονός στη ζωή του.
Για να παραμείνουμε υγιείς, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το άγχος. Το καθημερινό άγχος ενός γονέαείναι τεράστιο και συνεχές.
Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας ένα στοργικό, υποστηρικτικό περιβάλλον, επικυρώνοντας τις προσπάθειες ανατροφής των γονέων και ενθαρρύνοντας τις δεξιότητες αυτό-φροντίδας.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, πως ακόμα και οι οδηγίες στα αεροσκάφη αναφέρουν πωςπρώτα πρέπει να φορέσειο γονιός την μάσκα οξυγόνου και μετά να στραφεί προς το παιδί!
Βλαχόπουλος Στυλιανός
Ψυχολόγος
Παιχνίδια Λόγου και Γραφής

Βιβλιογραφία

  • Cohen, S., Janicki-Deverts, D., Doyle, W. J., Miller, G. E., Frank, E., Rabin, B. S., & Turner, R. B. (2012). Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation and disease risk. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109, 5995-5999.
  • Hartley, S. L., Barker, E. T., Seltzer, M. M., Floyd, F., Greenberg, J., Orsmond, G., & Bolt, D. (2010). The relative risk and timing of divorce in families of children with an autism spectrum disorder. Journal of Family Psychology 24(4): 449-457.
  • Naseef, R., & Freedman, B. (2012). A diagnosis of autism is not a prognosis of divorce. AutismAdvocate. Fall: 9-12.

Leave your thought